Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ξεκαθαρίζει το θέμα του φόρου


Ξεκαθαρίζει το θέμα του φόρουΞεκαθαρίζει άμεσα το θέμα του φόρου σχετικά με τα αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε σχέση και με την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων στον κόλπο της Καβάλας.


Είναι γνωστό ότι η τοπική αυτοδιοίκηση εδώ και καιρό ζητά το δικό της φόρο, τα δικά της έσοδα από τη εξόρυξη των πετρελαίων στον κόλπο της Καβάλας.
Η καινούρια σύμβαση που κυρώθηκε προχθές αναφέρεται γενικώς σε έναν τέτοιο περιφερειακό φόρο. Χθες ο βουλευτής Γιώργος Καλαντζής συνάντησε τον υπουργό περιβάλλοντος κ. Καλαφάτη, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα. Όπως είπε ο Γ. Καλαντζής ο υπουργός δεσμεύτηκε να ξεκαθαρίσει ότι ο συγκεκριμένος φόρος 5% επί των κερδών των εταιριών θα έχει σχέση με την περιφερειακή ενότητα Καβάλας. Δηλαδή δε θα είναι περιφερειακός, αλλά ειδικότερα θα αφορά την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, τόσο την ίδια όσο και τους δήμους του νομού. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν πράξη αν και η δέσμευση του υπουργού είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
Να σημειώσουμε μόνο ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρόσφατα μάλιστα ο δήμαρχος Καβάλας, Κ. Σιμιτσής έχει δηλώσει ότι ο φόρος είναι ευπρόσδεκτος μόνο αν υπολογίζεται επί των ακαθάριστων και όχι επί των κερδών.